środa, 17 czerwca 2015
pasztet z czerwonej soczewicy
Dzisiaj z innej beczki, a mianowicie - pasztet z soczewicy. Ostatnio przy kawie koleżanka powiedziała mi o tym połączeniu i poszukałam fajnego przepisu. Zrobiłam po swojemu i doprawiłam inaczej i wyszło super. Zainspirowałam się przepisem z tej strony:
http://www.vegavani.com/index.htm - polecam bardzo fajna strona
dodałam:
skład: 400 gram soczewicy czerwonej, 1 duża cebula, kilka łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki, pół selera korzeniowego i dwie pietruszki, niecała szklanka płatków owsianych i niecała szklanka pestek słonecznika, a co do przypraw to: pokrojona pietruszka, 2 ząbki czosnku i po łyżce majeranku, kurkumy, curry, po małej łyżeczce gałki muszkatołowej, białego pieprzu i czerwonej papryki
400 gram soczewicy czerwonej - są w Lidlu - soczewice gotuje się z solą w proporcji 1:2 (2 to woda) pod przykryciem około 20-25 minut do rozgotowania i wchłonięcia wody
1 dużą cebulę smażymy i dodajemy starte na tarce warzywa - marchew, pietruszkę i seler i potem przykrywamy i dusimy około 15 minut.
do soczewicy dodajemy uduszone warzywa, resztę składników i całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy i wykładamy do dwóch jednorazowych foremek do pieczenia i pieczemy 180 stopni przez 60 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz